RATAFIA


 
 

RATAFIA DE CHAMPAGNE
Is een heerlijke zacht zoete alcoholische drank die oorspronkelijk van oudsher al in de Champagne regio werd gemaakt nog voor dat er in de champagne regio de bekende mousserende wijn werd geproduceerd.
Ratafia is in tegenstelling tot de mousserende champagne een zacht zoete versterkte wijn zonder bubbels.

Het is komen overwaaien uit Catalonië en sinds kort razend populair als dessertwijn bij een kaasplakje, als verrassend aperitief of te mixen in een hippe cocktail.

Ratafia de Champagne wordt gemaakt met dezelfde druiven waar ook de champagne van word gemaakt.
Deze druiven kunnen per badge in vier verschillende opeenvolgende stadia worden geperst.
Om champagne te maken gebruikt men de 1e (cuvée) en de 2e (taille) persing van de druiven. De 3e en de 4e persing heeft voor de champagne vaak te veel smaak en bitters door het persen van de schilletjes en de steeltjes.
De 3e persing word gebruikt om ratafia van te maken en de 4e persing word verkocht om een distillatie van te maken.

Het smaakt naar:
Fruitig, zacht zoet, abrikoos, amandel met een zeer prettig fris fruitige afdronk. 
De Pinot Noir versie is net zo zacht zoet en heeft aroma’s van zwart fruit, vijg, noten. 
De afdronk is net zoals de Chardonnay variant met een prettig zacht zoet frisje.

Hoe word Ratafia gemaakt:
De eerste stap is om het geperste druivensap te vergisten naar wijn.
Tijdens dit proces (wat de fermentatie heet) worden de gistcellen die de suikers in het druivensap omzetten in alcohol. Het fermentatie proces word gestopt door alcohol toe te voegen aan het sap/ wijn.
Het is normaal dat de gistcellen afsterven als er een bepaald percentage alcohol in de wijn wordt bereikt en alle suikers zijn omgezet in alcohol.
De gistcellen worden voor de gek gehouden en ​reageren nu ook op de alcohol in de toegevoegde Marc de Champagne 46% alc. 
De natuurlijke suikers in de wijn blijven behouden en het fermentatieproces word gestopt.
Zo houden wij dus een heerlijk zacht zoete ratafia over van ongeveer tussen de 16% en 22% alc.
Deze Ratafia word daarna opgevoed in klein houten tonnen van Frans eiken. Die meestal zorgvuldig verborgen staat in een hoekje van de grote champagnekelders.
De beste Ratafia word gemaakt met Marc de Champagne.
Ratafia kan je zowel licht gekoeld als op kamertemperatuur serveren.

Ratafia de champagne van Dis Donc:
Champagne Louis Casters, blend 3 druiven
Champagne Vincent Couche, 100% Pinot Noir uit Buxeuil
Champagne Vincent Couche, 100% Chardonnay uit Montgueux

Geweldige combinatie met:
Chocolate mousse
Pure chocolade
Cheesecake
Vanille ijs
Crème brulée
Roodfruit taartje
Meloen
Ananas (geroosterde)
Panna cota
Foie gras
Verschillende soorten paté

Kaas:
Langers
Maroilles
Chaource
Bleu d’ auvergne
Mont brison